Børn får rigtig mange gaver. De har i forvejen måske allerede rigtig mange ting og derfor kan det ofte være svært at finde på gaver til børn. Forældre og bedsteforældre vil gerne give den perfekte gave, som børnene kan få stor glæde af i lang tid.

I dagens Danmark har mange børn adgang til IPads, computere og telefoner, hvilket kan være svært at hamle op med. En gave skal gerne vække interesse og bibeholde denne over et længere stykke tid. I stedet for at købe en gave, som kun afholder barnet fra kedsomhed, kan man tænke i andre baner. Mange legeredskaber i dag er også med til at udvikle barnets kompetencer og færdigheder gennem netop legen.

Dukker udvikler børns relationelle egenskaber

Dukker er et godt tip til en spændende gave til børn. De har gennem årtier været et populært gavevalg og legeredskab for primært piger.

Gennem leg med dukker kan børn udvikle relationelle kompetencer og empati. Ved rollespil med dukkerne lærer de, hvordan man agerer i sociale sammenhænge. Der er også mulighed for at udvikle sproget, da børnene ofte leger med flere dukker af gangen eller andre børn. De får mulighed for at øve sproget og påvirkningen af dette i de sociale sammenhænge.

Nogle dukker giver udtryk for behov, for eksempel når de skal have mad, skiftes eller have brug for søvn. Børnene lærer derfor, hvad det vil sige at have ansvar og følelsen af empati.

Når man køber en dukke, følger der ofte forskelligt tilbehør med eller også får man muligheden for at købe det ved siden af. Hvis barnet bliver glad for dukken, har man derfor allerede næste gaveide sikret. Du kan eventuelt orientere dig om, hvad der kan tilkøbes, når du køber dukken.

De senere år er det blevet meget populært blandt børn at samle på figurer og dukker. Det kan sammenlignes med dengang, det var populært at samle på fodbold- og bilkort. Mange dukker kommer i en serie og ved at holde øje med, hvad der er populært i skole og daginstitutionen, kan man få en god gaveide.

Dukker er ikke kun for piger

Selvom dukker ofte associeres med piger, er det i høj grad også en god gave at give til drenge. Drenge kan i ligeså høj grad udvikle de sociale kompetencer ved at lege med dukker.

Det kan i nogle tilfælde være oplagt at finde dukker, som umiddelbart henvender sig mere til drenge. Særligt superheltelegetøj er populært blandt drenge. Her kan nævnes Batman, Superman og Spiderman, hvor der også kan tilkøbes forskelligt sejt tilbehør.

I dag er der stor fokus på ikke, at kønsopdele børn mod deres vilje. Hvis drenge har lyst til at lege med prinsessedukker og piger har lyst til at lege med superhelte, skal man blot støtte børnene i dette. Det kan skabe en tidlig stigmatisering af børnene, hvis der skabes skarpt opdelte kønsroller. I stedet for kan man spørge, hvad børnene har interesse for og købe dukker ud fra dette ønske.

Giv os din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *