På det seneste er det danske marked blevet oversvømmet med e-cigaretter, og rigtig mange har taget dem til sig. Nogle bruger bare e-cigaretten som en sjov måde at fordrive tiden på og få nikotin i blodet eller en lækker smag i munden. Andre har set det som deres snit til at kunne erstatte cigaretterne med et eller andet.

Hypen omkring disse elektriske cigaretter er dog ikke helt så stor, som den har været – så er det kikset eller smart? Og virker det?

Læs evt. mere her.

E-cigaretten som alternativ til smøgerne

Det lader da også til, at det var derfor e-cigaretten blev skabt i første omgang. Som et sundere eller i hvert fald mindre skadeligt produkt, der kunne give den samme nydelse. Først og fremmest er der selvfølgelig nikotin i meget af væsken, selvom man også sagtens kan finde væske uden nikotin til sin e-cigaret. På den måde tilfredsstiller e-cigaretten den del af hjernen, der higer efter en cigaret på grund af det dybt afhængighedsskabende kemikalie nikotin.

Andre er dog mindst lige så afhængige af cigaretterne på grund at det ritual som det ofte er. Det er afslappende at kigge på røgen, eller i dette tilfælde den tykke damp. Det er ligeledes rat at have nogen at snakke med til de mange rygepauser, eller bare have noget i hænderne. Alle disse behov kan e-cigaretten også opfylde.

Hvis du overvejer at skifte fra cigaretterne til en e-cigaret, bør det derfor ikke handle om, hvorvidt e-cigaretten er kikset eller smart, men hvorvidt den er et sundere alternativ til cigaretterne. Umiddelbart viser al forskning og sund fornuft, at e-cigaretten er det sunde alternativ, og derfor er valget også ret åbenlyst. Det betyder dog ikke, at e-cigaretten på nogen måde er uskadelig. Der har været forholdsvis lidt forskning på området, og det er derfor ikke rigtig til at sige, hvad det vil gøre ved kroppen på sigt, hvis man dagligt inhalerer væsken til e-cigaretter eller den såkaldte e-juice.

E-juice består nemlig langt fra kun at vand og nikotin. Tværtimod består det primært af nitrogen, og det er derudover blevet tilsat en masse farvestoffer, hvilket får det til at smage og se ud som det gør.

Bør du starte?

Hvis du overvejer at starte med at dampe på en e-cigaret af den ene årsag, at det ser sejt ud, eller at det i din vennekreds er smart at gøre, er det derfor ikke tilrådeligt. Hvis du alligevel begynder på at dampe på e-cigaret uden megen anden grund, så sørg dog for at anskaffe dig e-juice uden nikotin, på den måde ved du nemlig, at du ikke ender som dybt afhængig på samme måde som mange er blevet det.

Desuden bør e-cigaretten ses som en lækker belønning i hverdagens hårde slid. Meget af det e-juice, der er på markedet smager nemlig af sød frugt eller slik, og det virker derfor fuldstændig uden pointe., at man går ud og damper hver anden time. Prøv i stedet at behandle det at dampe på e-cigaretten på linje med det at åbne en slikpose. Det er noget man gør i ny og næ, når man er sammen med vennerne eller for at forkæle vennerne.

Sådan virker en e-cigaret

Spørgsmålet om, hvorvidt e-cigaretter er kiksede eller smarte afhænger derfor i høj grad af, hvem du er, og hvilken bevæggrund man har for at dampe på en. Det er sejt, hvis man vælger e-cigaretten fremfor 30 smøger om dagen og derved reder sine lunger. Det er også sejt, hvis man forstår at nyde sin e-cigaret og udvise mådehold, så man kun damper ved festlige lejligheder, i sine venners nærhed eller fordi man ønsker at slappe af og nyde smagen. Det er dog ikke særligt smart eller sejt, hvis man laders sig presse af sin omgangskreds, hvad end det er direkte eller indirekte, til at begynde at dampe på en e-cigaret og derved udvikle en nikotin afhængighed.

Hvis du anskaffer dig en e-cigaret er det af yderste vigtighed, at du ved, hvordan den virker, samt hvordan man bruger den. Ellers kan du lynhurtigt gå fra smart til kikset med en e-cigaret i munden. Ganske simpelt består en e-cigaret af to dele. Et batteri og en såkaldt clearomizer eller bare en tank i lægmandstermer. E-juicen påfyldes så tanken, og når batteriet tilfører denne strøm, bliver e-juicen omdannet til damp ved hjælp af en lille indbygget brænder. Dette kan så indsuges ved mundstykket. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du trykker på tænd-knappen, når du ønsker at suge damp ind, ligesom det er vigtigt, at du ikke tager for lange eller hårde sug, hvor tænd-knappen er holdt inde for længe. Det kan nemlig være med til at overophed e-cigaretten og i sidste ende ødelægge både din e-cigaret og oplevelsen som helhed.

Giv os din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *