Når man selv ejer hus og have, så er der nogle ting, der skal ordnes som end el i den almene vedligeholdelse. Det er dog ikke alle, der lige tænker på eller husker alle de relevante pligter, der hører med til at have hus med have til.  Derfor har vi samlet en lille liste over ting, som du som haveejer kan bruge til at huske de ting, der er med til at vedligeholde og få haven til at fremstå pæn og indbydende til alle sommerens grillaftener og besøg.

Husker du at:

  • Male ubehandlet træværk
  • Luge ukrudt
  • Få renset tagrender
  • Få fjernet alger på fliserne

Hold udvendig træværk ved lige

Ubehandlet træværk bør males ca. en gang om året, hvis det skal give træet den optimale beskyttelse samt fremstå pænt, når der er gæster. Nogle steder kan man nøjes med at male hvert andet år. Det afhænger af, hvor udsat området er for snavs, vand og alger. Et statik bør i grundreglen males hvert år. Ellers gælder det også carporte, vinduesrammer, dørrammer og gavle af træ.

Fjern ukrudt i haven

Det kan virke banalt, men det har meget at sige – husk at få luget ukrudt. Det gør så stor en forskel i forhold til helhedsindtrykket af haven, at bede er plejet, så der ikke står ukrudt over det hele. Det samme gælder for græs og ukrudt blandt fliserne.

Er du ikke typen, der gider at bruge en masse tid i blomsterbedene, så kan du med fordel vælge at lave bede med grus. Herved laver du lidt at se på i haven, men samtidig er der ikke et så stort arbejde med at passe bedene. Sæt nogle pæne buske, der mere eller mindre passer sig selv, med mindre der selvfølgelig ligefrem er tørke. Du kan også sætte havefigurer rundt omkring, der er med til at forme haven og give den liv, uden der er en masse ekstra arbejde med at vedligeholde.

Tagrenderens har stor betydning for din bolig

Hvorimod at fjerne ukrudt er en kosmetisk ting, så er tagrenderens både kosmetisk og har stor indflydelse på boligen. Tagrenderens skal udføres en til flere gange årligt. Hvor ofte det skal gøres afhænger af, hvor meget skidt der kommer ned i tagrenderne. Står der eksempelvis et stort træ i nærheden af boligen, så vild er automatisk hurtigere blive fyldt op med skidt og blade.

Når tagrenden er fyldt op, vil vandet løbe over og ned ad husmuren. Det kan give tilbageløb langs taget og give skader på muren, som kan koste mange penge at få udbedret. Samtidig vil muren med tiden blive grøn af alger og beskidt at se på. Sørg derfor altid for at holde tagrenderens ved lige. Har du ikke lyst til at ordne det selv, så kan du til en meget billig pris bestille professionel tagrenderens. Her kommer der simpelthen bare nogle og suger tagrenden ren.

Få fliserne renset

I tråd med tagrenderens, så vil alger også sætte sig i fliserne og få dem til at fremstå beskidte og grimme. Ved at bestille en gang fliserens, kan de komme til at fremstå som nye igen.

Giv os din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *