Streetwear er en meget karakteristisk stil inden for mode, som for første gang blev anerkendt som en stilart tilbage i starten af 1980’erne. Dengang var streetwear stærkt inspireret af blandt andet surfer- og skatermiljøet, der dengang herskede langs hele Vestkysten i USA, hvorfor det naturligvis også er her, hvor streetwear i bund og grund stammer fra, selvom det kan være svært at sige. I dag omfatter streetwear dele af hiphop og haute couture. Det startede i sin tid som en form for græsrodsbevægelse, og er derfor meget svær at definere, da det altid har været en stilart, der er og har været under konstant forandring siden stilarten så dagens lys i 1980’erne. Dog har streetwear altid været centreret omkring jeans, t-shirts, caps/kasketter og sneakers.

Det anses for at være en stilart, der blev skabt ud af Los Angeles’ meget populære og stærkt udbredte surferkultur, hvor de begyndte at gå i en meget karakteristisk form for tøj i slutningen af 1970’erne, men det var dog først i starten af 1980’erne, at det for alvor begyndte at tage fat og blive populært. Det var også i begyndelsen af 1980’erne, at den lokale surfer Shawn Stussy begyndte at sælge custom t-shirts, der havde påprintet et logo, som også var at finde på hans egne surfboards. Disse t-shirts blev i starten solgt fra bagagerummet i hans bil, men senere hen blev hans tøj så populært, at han kunne udvide til en reel butik hvorfra han blandt andet kunne sælge hans populære t-shirts. Stussy er fortsat er særdeles populært mærke blandt dem, der elsker streetwear, hvorfor du eksempelvis også sagtens kan købe Stussy i op til flere danske butikker.

Streetwear i Danmark

Streetwear gjorde sit først indtog i Danmark i starten af 1990’erne, men det blev dog først en etableret tøjstil, da danskeren Kim Carlsen besluttede sig for at åbne den første streetwear-butik her i landet. Butikken fik navnet Flavour og henvendte sig hovedsageligt til det Københavns skatermiljø, hvorfor butikken også åbnede som en butik med særligt speciale i skateboardtøj, sneakers og streetwear. Der er ingen tvivl om, at streetwear-miljøet fortsat trives rigtig godt her i landet, og der kommer desuden også hele tiden nye butikker og brands til, som enten kommer fra udlandet eller skabes for at følge den internationale trend. Desuden er op til flere pladeselskaber også begyndt at producere og introducere deres egne tøjkollektioner – det har blandt andet Cheff Records gjort. I USA er det primært grundet de mange populære rappere at streetwear fortsat er ekstremt populært (og endda endnu mere end det var i starten af 1980’erne og 1990’erne). Blandet andet har Jay-Z og Sean Combs været med til at sætte ekstra skub i trenden omkring streetwear ved at lancere tøjmærker som Roca-Fella og Sean John. Der findes også en lang række af danske brands, der fokuserer på at skabe streetwear, der følger de internationale trends på dette område.

Giv os din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *